Hipnoterapi (Hipnoz)
Hipnoterapi, Hipnoz tekniğinin kişiye uygulandığı sırada yapılan tedavi yöntemi olarak tanımlanan; kişinin bilinç altı unsurlarına ulaşmayı amaçlayan bir tekniktir. Diğer bir deyişle hipnoterapi, kökeni hipnoza dayanan yöntemler uygulanarak gerçekleştirilen tedavidir.
Hipnoterapi;
- Tıbbi bir girişim niteliğinde uygulanmaktadır.
- Hipnoz edilmiş kişiye uygulanmaktadır.
- Hipnoz halindeki kişide oluşan dalgınlık ve konsantrasyon durumu kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
- Bir uzman tarafından, dalgınlık ve konsantrasyon halindeki kişinin bilinç ve bilinçaltı unsurlarına yönelik gerçekleştirilen terapidir.
- Destekleyici niteliktedir.
Hipnoterapi Nasıl Yapılır?
Özellikle günümüz koşullarında sıkça karşılaşılan stres, fobi ve depresyon gibi durumlarda alternatif tıp yöntemi olarak hipnoterapi gittikçe yaygınlaşan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hipnoterapi yöntemi temel olarak üç bölümde gerçekleştirilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
- Transa girme; yani kişinin hipnotize olması aşamasıdır. Hipnoterapinin en zor aşamasıdır diyebiliriz. Transa girme aşamasında, kişi etrafında olup biten durumların farkındadır ancak uyku hali söz konusudur. Kişinin uyku ile uyanıklık arasındaki hali, transa girme halidir. Bu aşamadan itibaren kişi dirençlere karşı büyük ölçüde gevşemiş durumdadır.
- Kişiye gerekli telkinlerin verilmesi; hipnotize olmasının ardından kişinin bilinçaltına telkinler gönderilen aşamadır. Telkin, bilinçaltının aktif olduğu bir bilinçaltı çalışmasıdır. Bu aşamada bilinçaltına, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkinler gerçekleştirilebilmektedir. Aktif haldeki bir bilinçaltı, geçmiş ve şimdiki zaman unsurlarından bağımsız olmamakta, geçmiş ve şimdiki zamanla birlikte işleyiş göstermektedir. Bilinçaltında bulunan unsurlar çeşitli sebeplerden dolayı izole edilmiş ve öğrenmeye kapatılmış unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurların aktif hale getirilmesi ile öğrenme ve çözülme sağlanabilmektedir. Örneğin yıllardır zayıflamaya çalışan ancak zayıflayamayan bir kişiye, hipnoterapi yoluyla kilo verebileceği düşüncesi gerçekleştirebileceği nitelikte verilebilmektedir. Bu noktada, bilinçaltına gönderilecek olan mesajların öneminin büyük olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Tabi bu öğretme ya da verme işlemi, ancak kişinin de bunu istemesi ile gerçekleşebilmektedir.
- Transtan çıkma; bilinçaltına ilgili ve gerekli mesajların gönderilmesinin ardından kişiye transtan çıkarma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Hipnoterapi sırasında kişinin zihin yapısı hipnoz olayını etkilemektedir. Bu bakımdan ruhsal çöküntü içerisinde olan ve bazı yeteneklerden yoksun kişilere hipnoterapi uygulanamamaktadır.
Hipnoterapi Ortalama Kaç Seans Sürmektedir?
Hipnoterapinin etki alanı beyindir, dolayısıyla etkisi kalıcı olmaktadır. Bu bakımdan uygulanan telkinlere özellikle önem verilmesi gerekmektedir. Hipnoterapide özellikle ilk seanslar arasındaki sürenin uzun tutulmaması gerekmektedir.
Hipnoterapiye haftada 2-3 seans uygulanarak başlanması ve ilerleyen seanslarda bu zaman aralıklarının açılması, tedavinin daha etkili şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Hipnoterapinin kaç seans yapılacağı aşağıdaki şartlara bağlıdır. Bu şartlar ne kadar olumluysa seansların da o kadar kısa sürmesi beklenir.
- Çözmek istediğiniz sorun,
- İçinde bulunulan ortamın ve çevrenin özellikleri
- Hipnoterapi sırasında terapistin yaklaşımı ve kullandığı telkinler
- Hipnoterapiyi uygulayan terapist ile güvenli ve olumlu ilişki kurulması
- Hipnoterapi uygulanan kişinin kişilik özellikleri
Özellikle ilk seanslar arasındaki süre çok uzun tutulmamalıdır. Haftada 2-3 seansla başlanması ve ilerleyen seanslarda bu sürenin açılması hipnoterapinin daha etkili olması açısından önemlidir.
Psikolojik sorunlarda Hipnoterapiye yönlendirilecek durumlar:
- Duygudurum bozuklukları (depresyon, bipolar),
- Anksiyete bozuklukları (kontrol edilemeyen kaygı, korku, panik, gerilim, sıkıntı),
- Somatoform (bedene yönelik) bozukluklar,
- Yeme Bozuklukları,
- Obezite,
- Uyku bozuklukları,
- Cinsel alandaki bozukluklar,
- Takıntılar (OKB),
- Psikoz (remisyonda olmak şartı ile),
- Tikler,
- Kekemelik,
- Gece idrar kaçırmaları,
- Bağımlılıklar (sigara, alkol, madde, kumar, internet gibi…),
- Fobiler (çeşitli aşırı korkular),
- Travmalar,
- Performans kaygısı (sınav stresi, sahne heyecanı),
- Sporda performans arttırma,
- Eğitimde performans arttırma (ders çalışma isteksizliği, dikkati sürdürememe, çabuk sıkılma, hafıza, öğrenme, hatırlama),
Kişisel gelişimde: Kişisel gelişim sürecinde hepimizin farklı hedefleri, hayalleri, öncelikleri var ve buna bağlı olarak da farklı düşünce, davranış ve tutumlarımız vardır. Bu süreçte ilerlerken güçlü ve zayıf yanlarımızı da keşfederiz. Hedeflerimize ulaşmak için bir yandan güçlü yanlarımızı kullanırken diğer taraftan zayıf yanlarımızı da güçlendirme imkânına her zaman sahibiz. Bu konuda hipnoterapi çok etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hipnoterapi ile zayıf yönlerimizi güçlendirerek sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmek daha kolay olacaktır. En çok karşılaştığımız olumsuz özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Kendine güvensizlik, özgüven eksikliği,
- Sosyal ortamlarda aşırı heyecan ve korku,
- Topluluk önünde konuşamama,
- Göz teması kuramama, “herkes bana bakıyor” düşüncesi,
- Karşı cinsle ilişkilerde sorunlar,
- Kendini kontrol edememe,
- Aşırı duygusal ve fiziksel tepkiler verme,
- Öfke kontrolü,
- Duygu ve düşüncelerini ifade edememe,
- Titreme, terleme, kekeleme, kızarma,
Hipnoterapinin Yan Etkisi Var mıdır?
Hipnoterapi seansı sırasında da sonrasında da herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Hipnoterapi seansı sırasında ve sonrasında kişinin kan şekeri, kan basıncı, dolaşım ve solunum gibi hayati fonksiyonları biyolojik olarak olumsuz etkilenmemektedir.