Bize Ulaşın
Aşkan Mah. Türkan Sk. No:8, 42090
Meram/KONYA
Ücretsiz Ön Görüşme
Randevularınız için
Tel: 0 (552) 561 87 06

EMDR Terapi

EMDR Terapi (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Türkçe adı ile “Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi” bireylerin kötü, rahatsız edici yaşam deneyimlerinin sonucunda ortaya çıkmış olan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemidir.

EMDR Terapisi, beynimizin bazı travmatik anıları yeterince işleyemediğini ve bu nedenle; bu travmatik anıların, üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen hala ilk günkü gibi yaşanmasına ve aynı tepkilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu ortaya koyar. EMDR ile çalışılan bu travmatik anılar, işlenerek diğer anı ağlarıyla birleşir ve hala hatırlanmasına rağmen anıların ilk günkü etkisi ortadan kalkar. Böylece anın kişiye verdiği olumsuz duygusal, duyumsal ve bilişsel etkileri de gücünü yitirir. Kişi, olaya çok farklı ve sağlıklı bir pencereden bakmaya başlar. EMDR Terapisi’nde psikolojik danışman, travmatik anı ile çalışırken sadece geçmişle değil, aynı zamanda şimdi ve gelecekle de çalışır. Danışanın, bugün zorluk yaşanmasına neden olan tetikleyicileri, bu tetikleyicilerin geçmişle olan bağlantılarını ve gelecekte yaşanacak olası benzer sıkıntıları ortaya koyar ve kişinin bu sorunlarla başa çıkma becerilerini güçlendirir.  EMDR Terapisi uygularken takip edilmesi gereken belirli bir protokol ve plan olmasına rağmen tedavinin ne kadar süreceği ve nasıl ilerleyeceği çalışılan konun içeriğine, kişinin hazır olma durumuna göre farklılıklar göstermektedir.

 

Başlangıç olarak Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ile çalışılan ve bu konudaki etkinliği kanıtlanan EMDR aynı zamanda;

  • Panik Bozukluk
  • Depresyon
  • Yaygın Anksiyete
  • Sınav Kaygısı
  • Fibromiyalji
  • Cinsel İşlev Bozuklukları
  • Özgül Fobiler
  • Kaygı Bozuklukları
  • Stres ve Öfke Kontrolü
  • Performans Kaygısı
  • Kişilik Bozuklukları
  • Yas ve Kayıplar 
  • Çiftlerde İlişki Problemleri gibi farklı problemlerle çalışan ve sonuç alan bir psikoterapi yöntemidir.

 

EMDR Tedavi Süreci Nasıldır?

  1.  Daha önceki dönemlere dair olumsuz anıların çözülmesinin sağlanması
  2. Mevcut stres faktörünü tetikleyen uyarana karşı duyarsızlaştırma
  3. Gelecek dönemde daha iyi işlev gösterilebilmesi adına, uygun davranış, becerilerin yerleştirilmesi

 

EMDR Uygulama Süreci Nasıldır?

  1. Danışanın Geçmişi: Hastanın ortaya koyduğu probleme dair deneyim edinilen durumlar ele alınır.
  2. Hazırlık: Bireyden uygulanma onayının alınması ile hazır hale getirilir.
  3. Değerlendirme: Terapist, bireydeki sorunlu hatıranın belirlenerek, bu anı ile ilgili bugünkü olumsuz inanç ve duygularını beden hislerini, arzu edilen pozitif inanç ile değiştirilmesinde yardımcı olur.
  4. Duyarsızlaştırma: Kişi anıyı temsil etmek üzere seçtiği resme odaklanarak, negatif inancını düşünür, negatif duygularını yaşayarak, bu durumların bedende yol açtığı değişimi hissetmeye başlar.  Sonrasında kişi zihnini serbest bırakarak, kontrolsüz şekilde zihninden geçen imgelerin farkına varır.
  5. Yerleştirme: Kişinin pozitif inancını pekiştirmek amacıyla setler uygulanır.
  6. Beden Tarama: Anıya dair oluşan fiziksel ve somatik bir durum varsa yeniden işlenmesi sağlanır.
  7. Kapanış: Terapist hastaya geri bildirimde bulunarak, gerektiğinde rahatlatacak bazı teknikler uygular, seanstan sonra neler olabileceğini anlatır.
  8. Yeniden Değerlendirme: Bir önceki seansın değerlendirilmesi yapılarak, danışman, önceki seansta ulaşılmış pozitif sonuçların yerleşip yerleşmediğini kontrol eder. Ayrıca danışandan gelen yeni veriler değerlendirilerek, yeniden işleme sürecine devam edilir.




İnsanlık Hali Psikoloji

Yol Yarifi Al

Bu kapanacak 0 saniye