Bize Ulaşın
Aşkan Mah. Türkan Sk. No:8, 42090
Meram/KONYA
Ücretsiz Ön Görüşme
Randevularınız için
Tel: 0 (552) 561 87 06

Aile ve Evlilik Danışmanlığı

Evlilik Danışmanlığı ile evlilik öncesi ve sonrası sorunlarınızı çözmek artık çok kolay. Daha önce çok sevdiğiniz insan birden çok mu değişti? Artık tanıyamadığınızı falan mı düşünüyorsunuz? İkili olarak karşılıklı ilişkilerin daha sağlıklı olması için Uzman Psikolojik Danışman Selçuk Duman’ın görüşleri ile yapılan çalışmaları takip edebilirsiniz.

Ailelerin her zaman sorunları olabilir. Bunu en iyi şekilde çözebilecek kişiler yine uzman psikologlardır. Uzman yöntemleri ve görüşleri ile aile içi mutluluğunuzu arttırmak için daha verimli ilişkiler için destek almanız gereklidir. Aile danışmanı olarak alacağınız profesyonel desteklerde günlük ilişkileriniz ve çocuklarınızın yetişmesinde de daha sağlıklı bir aile ilişkisi oluşturmuş olacaksınız. 

 

Pek çok çift, daha fazla sevgi ve yakınlık arayışı, daha iyi iletişim kurma isteği ve cinsel birliktelikten daha keyif alma ihtiyacı içinde terapiye gelirler. Aile ve çift terapisi süreci yardımıyla hem yaşadıkları ilişkinin hem de, genel anlamda, yaşam kalitelerini artırmaya çalışırlar.


Çift terapisine uzun süredir ilişki yaşayan veya evli olan çiftler yararlandığı gibi evlenmeyi düşünen flört veya nişan aşamasında bulunan çiftler de terapiden yararlanabilirler. Evlilik öncesi danışmanlık çiftlerin birbirlerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak evliliğin kalitesini artırmaya yardımcı olur. Aile Terapisine ebeveynlerin çocuğu ile yaşadığı sorunu gidermek veya çocuğun duygu ve davranış düzeyinde gösterdiği sorunları gidermek isteyen aileler başvurabilir.


Seaslar genellikle 4 ile en fazla 8 seans kısa süreli olmaktadır;ancak ailenin veya çiftin getirdiği soruna ve sürece göre bu süre daha kısalabilir veya uzayabilir. Haftada en az bir kez 45-50 dakika ile bir saat arasında değişen sürelerde düzenli görüşmeler yapılır, görüşmeye her aile üyesinin veya çiftlerden her ikisinin de gelmesi gerekmez. Çift ve aile terapisti aile bireylerinden veya çiftlerden biri ile de çalışabilir ancak birlikte gelmeleri önerilir. Görüşmeler ayrı ayrı aile üyeleri ile veya çiftlerden biri ile ayrı daha sonra ortak olacak şekilde yapılabilir.


Çift terapisi ön değerlendirme seansları ile başlar. Bu seanslar çoğunlukla ilişkinin hikayesini anlamaya yönelik sorular sorulur. Aynı zamanda çiftin her birinin kendi kök ailesini, ailenin değerleri ve kültürel yapılarını anlamaya yönelik ilgili sorular ile devam edilir. Terapist, ilk seansı eğer gerekiyorsa krize müdahale seansı olarak yapılandırabilir. Çift terapisti çiftin şu an problem olarak görülen meseleyi tanımlarına yardımcı olur. Sunulan meseleye göre terapinin hedefleri konuşulur ve tedavi için bir planlama yapılır. Terapi sürecinde, terapist danışanların sorunun devamına neden olan hangi ilişkisel paternleri sürdürdükleri anlamaya çalışarak, çiftin ilişkisel dinamikleri hakkında içgörü kazanmalarına yardımcı olur. Sağlıksız olan iletişim şekillerinde her birinin rolünü anlamaya ve değiştirmeye yardımcı olur. İlişkideki dinamikleri hakkında danışanların içgörü kazanmaları önemli olduğu kadar terapinin önemli adımlarından biri de çiftin kendileri ve ilişkileri ile fark ettiklerini de davranışa dönüştürmelerini sağlamak ve işe yarar etkileşim yolları bulmalarına yardımcı olmaktır. Terapistin terapi yönelimine göre çifte ödevler verebilir ve süreç içinde fark edilen, öğrenilen yetenekleri uygulamaları konusunda teşvik edici olur. Pek çok çift terapiye ilişkisel paternler hakkında içgörüye sahip olmak, iletişim becerilerini geliştirmek, etkili yöntemlerle problemlerini çözmek için başvuruda bulunur.


Çift terapisinin sıklıkla ele aldığı konular; evin bütçesini ayarlama ile ilgili zorluklar, gelin-kaynana çatışması, ebeveynlik ile ilgili sorunlar, cinsel sorunlar (erken veya geç boşalma, isteksizlik, ağrılı cinsel birliktelik, vajinusmus) aldatma, kıskançlık, boşanma, kronik hastalıklar, kısırlık, alkol veya madde kullanımı, duygusal uzaklık, sık sık kavga etme gibi pek çok meselelerin çözümü için oldukça yararlı bir psikoterapi türüdür.


Sağlıklı ilişki kurmada yardımcı olabilecek adımlar;

  • Ötekinin ayrı birey olarak kabul etmek, hataları ve eksiklikleri ile kabullenmek.
  • Hatalarımızın sorumluluğunu alabilmek.
  • Dürüst ve açık iletişim: hissettiklerini paylaşmak ve ötekini dikkatli dinlemek.
  • Uzlaşmaya açık olmak.
  • Yardım istemek ve yardımcı olabilmek.
  • Birlikte eğlenebilmek ve arkadaş da olabilmek.
İnsanlık Hali Psikoloji

Yol Yarifi Al